NyhederVin

Skål for Europa

På DR2 kan du fra i aften og de kommende 5 mandage tage med på roadtrip til 6 europæiske lande og vindistrikter med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og vinentusiasten Morten Brink Iversen.

”Hvis jeg lærer dig alt om vin – så lærer du mig alt om europæisk politik,” aftaler vinentusiast Morten Brink Iwersen med Anders Fogh Rasmussen, inden de sammen drager ud i Europa for at se, om der stadigvæk er noget at skåle for og samtidig for at lære om nogle af Europas vigtigste vine.

I seks afsnit tager de to værter dig med til EU’s seks vigtigste lande og dykker ned i højaktuelle europæiske temaer som immigration, nationalisme, regionalisme, korruption og truslen om krig, som i sin tid var baggrunden for EU-samarbejdet, men som i dag er en fjern fortid. Alt sammen tilsat masser af storslået europæisk vin.

Politisk er det Anders Fogh Rasmussen, som trækker de store linjer op når han møder helt almindelige europæeres holdninger til EU-samarbejdet.

Når det kommer til vinsmagning, er det Morten Brink Iwersen, som har overhånden, og Anders Fogh som til stadighed undrer sig over alle de frugtnoter, Morten kan smage i vin – ligesom han også har svært ved at vænne sig til Morten Brink Iwersens voldsomme gurgleri:

”Hvis jeg sad på en restaurant, ville jeg da ikke sidde sådan og gurgle min vin,” siger Anders Fogh.

Programserien er i seks dele og sendes på DR2 over seks mandage klokken 21.30:

14. januar: Skål for Europa? Tysk riesling og skyldfølelse (1:6)

Første stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Tyskland. Her konfronteres de to rejsende med arven fra Anden Verdenskrig – og hvad det betyder for os alle, hvis tyskerne mister deres skyldfølelse. Der står riesling på vinmenuen, og så kommer Anders med en musikalsk tilståelse. Tilrettelæggelse: Jacob Basbøll.

21. januar: Skål for Europa? Ungarsk dessertvin og højrenationalisme (2:6)

Andet stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Ungarn. Her ser Anders for første gang det kontroversielle grænsehegn, der skal holde migranter ude. Og han har svært ved at finde opbakning til det europæiske projekt. Der serveres sød vin i verdensklasse og Anders viser sig som en sand diplomat. Tilrettelæggelse: Jacob Basbøll.

28. januar: Skål for Europa? Barolo og politisk kaos (3:6)

Tredje stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Italien. I støvlelandet står den på politisk kaos, Femstjernebevægelsen og moden Barolo. Anders møder tidligere premierminister Romano Prodi – og han har ikke svært ved at erkende, at de to begik fejl i spidsen for EU. Og så fortæller Anders om dengang han fik en invitation til Berlusconis Bunga bunga-fester. Tilrettelæggelse: Jacob Basbøll.

4. februar: Skål for Europa? Bourgogne og EU-begejstring (4:6)

Fjerde stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Frankrig. I Frankrig er der EU-begejstring og statsministerbekendelser på menuen – og så er det høsttid i det fashionable Bourgogne, hvor Anders må trække i arbejdstøjet. Tilrettelæggelse: Jacob Basbøll.

11. februar: Skål for Europa? Kraftig vin og catalansk selvstændighed (5:6)

Femte stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Spanien. I Spanien vil de catalanske vinbønder være selvstændige for enhver pris, mens tidligere premierminister José Maria Aznar vil derimod slå oprøret ned. Til gengæld viser Anders sig at have mere sympati for venstrefløjspartiet Podemos end sine gamle borgerlige venner. I Spanien lykkes det endelig Morten at finde en vin, som Anders synes er FOR kraftig. Tilrettelæggelse: Jacob Basbøll.

18. februar: Skål for Europa? Bobler og Brexit (6:6)

Sidste stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Storbritannien. Anders forsøger sig for første gang som bartender på en snusket pub. Her får de to rejsende i den grad forklaret, hvorfor englænderne vil ud af EU. På vinsiden mener englænderne også at kunne klare sig uden EU – de har nemlig kopieret Champagne!

Vis mere
Annonce

Henrik Koudahl

WINEnews.dk er Henrik Koudahls blog om vin, øl og spiritus. Her skriver jeg om stort og småt indenfor vinens verden. Min passion er primært italiensk vin, men hvorfor gå glip af gode smagsoplevelser ved at begrænse sig?

Andre artikler

Back to top button