Nyheder

Beethoven døde sandsynligvis af bly i sin rødvin

Ny forskning tyder på, at den tyske komponist Ludwig van Beethoven muligvis døde på grund af bly i hans rødvin. Det er almindeligt kendt, at Beethoven alle dage var glad for rødvin. I månederne op til hans død i 1827 var den da 56-årige komponist sengeliggende med svigtende lever og bugspytkirtel, migræne og mavesmerter. Beethovens læger, der havde bemærket komponistens kærlighed til rødvin, konkluderede i deres obduktion, at dødsårsagen var skrumpelever i kombination bughindebetændelse og betændelse i bugspytkirtlen.

Men ny forskning, der er offentliggjort i La Libre Belgique sætter spørgsmålstegn ved den konklusion. Ifølge professor Fabrizio Bucella fra Université Libre de Bruxelle var det mere end alkohol, der slog Beethoven ihjel.

Allerede tilbage i 2013 var der fundet nye beviser frem omkring Beethovens død. En toksikologianalyse af hans hår og knogler viste giftige koncentrationer af bly på tidspunktet for hans død. Forskerne troede oprindeligt, at Beethoven var blevet udsat for dette gennem blykrystallglas, men professor Fabrizio Bucella hævder, at ”det ikke kan forklare den målte koncentration” i hans krop, da han døde.

Professor Fabrizio Bucella mener, at den store koncentration af bly i Beethoven kommer fra den vin, som Beethoven drak gennem sit liv. Den vin som Beethoven drak, var typisk vin af lavere kvalitet fra Tyskland og Ungarn, som ofte var blevet tilsat litharge, en mineralsk form af blymonoxid, for at blødgøre vinens surhed og gøre vinen mere drikkelig. Når dertil kommer at Beethoven var kendt for at drikke en flaske vin om dagen, så er professorens tese nok ikke helt urealistisk.

Vis mere
Annonce

Henrik Koudahl

WINEnews.dk er Henrik Koudahls blog om vin, øl og spiritus. Her skriver jeg om stort og småt indenfor vinens verden. Min passion er primært italiensk vin, men hvorfor gå glip af gode smagsoplevelser ved at begrænse sig?

Andre artikler

Back to top button