ArtiklerVin

Skyl dine champagneglas godt af

Vi er efterhånden vant til at sætte vores beskidte tallerkener og glas i opvaskemaskinen og lade den gøre arbejdet. Det er hurtigt og let men ikke nødvendigvis det bedste for dine champagneglas. Måske du skal lade være med at sætte dine champagneglas i opvaskemaskinen eller ihvertfald sørge for at glassene bliver grundigt skyllet efter opvasken. Dette gælder også, hvis du bedre kan lide at vaske dine fine glas af i hånden.

Opvaskemiddel og champagne er nemlig en meget dårlig kombination, da de sæberester som sidder tilbage på glasset er med til at ødelægge smagsoplevelsen samt boblerne i champagnen.

Boblerne er en vigtig del af champagnen, idet det er helheden med duft, bobler og smagen, som skaber den enestående oplevelse det er at nyde et godt glas champagne.

Det som der rent faktisk sker, hvis du hælder champagne ned i et glas som indeholder rester fra opvaskemiddel er, at den boblende/mousserende effekt bliver skudt af alt for hurtigt når champagnen hældes op, og de karakteristiske små, fine bobler bliver til større bobler, som al for hurtigt vil bruse af.

Normalt vil boblerne i et rent glas med champagne være koncentreret til et punkt midt i glasset. Hvis glasset ikke er helt rent eller bare har nogle små ridser på indersiden, vil boblerne blive dannet i alle de små urenheder og tilmed danne mange flere bobler, som vil få champagnen til hurtigt at blive flad.

Afspændingsmiddel til opvaskemaskinen er også en af de helt store syndere, idet afspændingsmidlet i opvaskemaskinen er med til at blødgøre og nedbryde spændingen i vandet. Men i kombination med champagne er det med til at reducere den spænding som normalt er til stede i vandets overflade og som kulsyren i boblerne kæmper for at gennembryde, når denne spænding nedsættes medfører det, at der dannes en masse bobler som hurtigt bruser af.

Så næste gang du bruger dine champagneglas, så husk enten at skylle dem efter turen i opvaskemaskinen eller vask dem af i hånden med masser af rent vand.

Vis mere
Annonce

Henrik Koudahl

WINEnews.dk er Henrik Koudahls blog om vin, øl og spiritus. Her skriver jeg om stort og småt indenfor vinens verden. Min passion er primært italiensk vin, men hvorfor gå glip af gode smagsoplevelser ved at begrænse sig?

Andre artikler

Back to top button