Vin

Råd til opbevaring af vin

Den rigtige opbevaring og placering af vine som gerne må ligge i nogle år, har stor betydning på hvordan vinen udvikler sig. Forkert opbevaring eller dårlige forhold for vinen kan i sidste ende med at vinen måske slet ikke kan drikkes eller smagen har udviklet sig i negativ retning istedetfor.

Det er ikke alle der har den perfekte, kølige kælder, eller sågar en rigtig vinkælder. Derfor bliver vinene som oftest opbevaret i papkasser i bunden af klædeskabet, på toppen af køkkenskabene, under trappen eller lignende steder. Det kan dog godt betale sig at sætte sig ind i, hvordan du bedst opbevarer dine vine – det ville jo være ærgeligt hvis de dyrt indkøbte dråber blev opbevaret forkert og ender med at være udrikkelige.

Lysforhold
Der er en mening med at vinkendere og -samlere opbevarer deres vin i en kælder, temperaturforholdene er nemlig rigtig gode når det kommer til langtidslagring af vine. Temperaturen i kælderen er som oftest stabil – det vil sige at der sjældent er de store udsving i temperaturen under jordniveau.
Dagslys og ikke mindst temperaturen, har stor betydning for opbevaring af vine. Den optimale opbevaringstemperatur for vinflasker ligger på omkring 7 – 13 grader C. Hvis temperaturen bliver for høj, er der risiko for at vinen vil udvikle sig for hurtigt. Derudover er det vigtigt, at der ikke hele tiden er udsving i temperaturen, temperaturen bør ligge forholdvist stabilt og på samme niveau.

At opbevare sin vin i køkkenet, er ikke nogen god ide da det er et rum hvor der ofte er skift i temperaturen, i forhold til når der tilberedes mad for derefter at falde til normal rumtemperatur. Disse udsving i temperaturen er ikke optimalt for lagring af vine.

Lys
Vi tænker nok ikke så meget over det, men både det naturlige lys samt kunstigt lys er skadeligt for vine. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at opbevare dine vine i et lokale uden direkte sollys eller masser af lys. Det kan enten være et mørkt kælderrum, bunden af et skab eller hulrummet under trappen  Hvis du ikke har mulighed for, at opbevare dine vine et forholdsvist mørkt sted, så kan du også prøve en mere lavpraktisk løsning som at dække vinen til med et stort, tykt tæppe, eller sætte gardiner op omkring vinflaskerne for at skærme dem mod lyset.

Fugtighed
Hvorvidt fugtighed påvirker vinens udvikling kan diskuteres, men forsøg dog alligevel at holde rummets luftfugtighed på minimum 55%  – det optimale er på omkring 70-75 %. Umiddelbart skulle man ikke tro, at luftfugtigheden har betydning for opbevaring af vin, men det formodes at mangel på luftfugtighed vil være med til at øge muligheden for at vinen oxiderer, det vil sige bliver dårlig.

Bevægelse
Du har nok før hørt, at vinflasker ikke har godt af at blive flyttet rundt eller rystet. Det er fuldsændig korrekt, vine har bedst af minimal bevægelse. Inden du drikker en vin er det derfor vigtigt at den får lov til at hvile inden den bliver åbnet.
Når du vælger opbevaring af din vin, bør du derfor være opmærksom på om det er sted, hvor der vil være rolige omgivelser uden rystelser eller lignende.

Det er derfor en rigtig dårlig ide, at lægge sine vine på toppen af køkkenskabene hvor temperaturen stiger hver gang vi går i gang med at lave mad, for efterfølgende at falde igen.
Det er derfor vigtigt, at du placerer dine vine et sted hvor temperaturen forventes at forblive konstant. Et godt sted at opbevare sine vine er i en mørk kælder, i en tempereret garage eller under trappen i huset.

Vin som skal gemmes i længere tid, har bedst af at ligge ned fordi på denne måde så bevarer vinen kontakt med korkproppen, hvorved det undgåes at proppen bliver tør med efterfølgende risiko for derved at der kommer luft ind i flasken.

Vis mere
Annonce

Malene Koudahl

Kreativ og blogger, ikke god til at sidde stille så har højst sandsynligt gang i mange ting på samme tid, inklusiv at smage på vin. Italienske vine fylder nok mest i repertoiret, men der sniger sig også gerne vine fra andre lande ind – man lærer så længe man lever.

Andre artikler

Back to top button