Vin

Kunst på vingården

En vingård behøver ikke udelukkende at være en vingård, det kan også meget passende samtidig være en kunstudstilling. I hvert fald hvis man spørger vinproducenten Azienda Vitivinicola Michele Chiarlo i den norditalienske region Piemonte. Udover at lave nogle af områdets kendte vine, så har vingården også valgt at udstille permanente kunstværker rundt omkring i landskabet omkring vingården.

Udstillingen hedder Art Park La Court og består af 4 store kunstværker – Ild, Vand, Jord og Luft, alle udført af internationale kunstnere blandt andet navne som Giancarlo Ferraris, Ugo Nespolo, Balthasar Brennenstuhl, Dedo Roggero Fossati. Derudover også kunstneren Chris Bangle, som er kendt for sit design af store bænker, som kan ses i forskellige farver flere steder i Langhe’s vinområde i Piemonte. Den permanente udstilling er udformet som en vandring gennem markerne og symboliseringen af de 4 elementer – designet af kunstneren Emanuele Luzzati. Udstillingen blev indviet i 2003, og er tilgængelige for alle der gerne vil opleve landskabet, vinmarkerne og ikke mindst kunstværkerne.

Kunstværkerne og vingården er beliggende i området Castelnuovo Calcea i provinsen Asti i den nordlige del af Piemonte. Vingården er kendt for at producere de klassiske vine fra regionen, blandt andet baseret på druerne Nebbiolo, Barbera, Moscato og Cortese.

Kombinationen af kunst og vin er ikke ukendt på vingården, alle etiketterne på deres vine er kunstnerisk designet med illustrationer som karakteriserer og symboliserer det område som den pågældende vin kommer fra. Her illustreret på gårdens Gavi – Le Marne, produceret på Cortese-druen, hvor det netop er vinens gyldne farve som kommer til udtryk i etiketten.

Flere vingårde er i de senere år, begyndt at supplere deres vinproduktion med kunst, det kan blandt andet være i form af kunst eller grafiske elementer i vinmarkerne. Andre er kendt for at spille musik for deres vinplanter, så kunst og kultur er et vigtigt element for mange vinproducenter i Italien.

Det er gratis at besøge kunstparken, der er åbent i tidsrummet fra kl. 9.00 – 21.00 alle ugens dage. Besøget kan også kombineres med en smagning af vingårdens vine, derudover er der mulighed for at smage områdets lokale specialiteter som en picnic der nydes i vinmarkerne – naturligvis med udvalgte af gårdens vine til.

Læs mere om vingården og find praktiske informationer om hvordan du besøger kunstparken på vingårdens hjemmeside – Art Park La Court

Indgangspartiet til vingården – af kunstner Ugo Nespolo Luzzati (foto: Omar Pistamiglio)
Vis mere
Annonce

Malene Koudahl

Kreativ og blogger, ikke god til at sidde stille så har højst sandsynligt gang i mange ting på samme tid, inklusiv at smage på vin. Italienske vine fylder nok mest i repertoiret, men der sniger sig også gerne vine fra andre lande ind – man lærer så længe man lever.

Andre artikler

Back to top button