ArtiklerVin

Dekantering af Champagne

Fra tid til anden bliver spørgsmålet om dekantering eller ej af Champagne bragt op. Det er en trend, som kommer og går i bølger. I takt med at flere og flere restauranter rundt omkring i verden er begyndt at dekantere Champagne, så rejser det spørgsmålet, om man reelt får en bedre smagsoplevelse ved at dekantere.

Jeg erindrer, at den engelske barkæden Searcy for nogle få år siden hoppede med på vognen og fortog sine egne forsøg. Resultatet af disse forsøg viste, at især Champagne med Pinot Noir havde en mere udtalt aroma når vinen var blevet dekanteret.

Yderligere forsøg har vist, at der skal være tale om Champagne under højt tryk der kan dekanteres. Med andre ord så er Crémant eller de ældre Champagner ikke særligt velegnet til dekantering.

Ved at dekantere en Champagne er der en tendes til, at Champagnen taber 10-15 % af sine perler, men samtidig forsvinder noget af skarpheden, ligesom den får Champagnens mere cremet karakter frem.

En væsentlig hindring for at dekantere Champagne er alle traditionerne omkring det at bestille en flaske Champagne. For mange er det stadigvæk forbundet med prestige at bestille god Champagne. Det er derfor ikke alle, som vil acceptere at en dyr Champagne serveres i en anonym karaffel. For mange handler det stadigvæk om “Se hvad jeg drikker”.

Det har altid været noget højtidligt og ofte en masse teater over det at dekantere en vin. En måde at komme over problemet med at folk ikke kan se, hvad der er i karaflen kunne være at efterlade flasken med lidt vin i sammen med karaflen.

Hvis du vil prøve at dekantere din champagne, så vælg en karaffel der i sin form er høj og slank. Husk at dekanteringen skal ske både langsomt og ikke mindst nænsomt, da vi ønsker at bevare mest muligt kulsyre.


Vis mere
Annonce

Henrik Koudahl

WINEnews.dk er Henrik Koudahls blog om vin, øl og spiritus. Her skriver jeg om stort og småt indenfor vinens verden. Min passion er primært italiensk vin, men hvorfor gå glip af gode smagsoplevelser ved at begrænse sig?

Andre artikler

Back to top button