NyhederVin

En “BREXIT NO DEAL” vil koste europæisk vinindustri 620 millioner kr.

Nu spidser det til i slutspillet om Storbritanniens udtræden af EU. Som omtalt i ”Brexit udfordrer de engelske vinimportører” er der blandt vinimportørerne i Storbritannien stor bekymring for konsekvenserne, hvis det skulle ende ud med en Brxit no deal.

Den engelske brancheorganisation Wine and Spirit Trade Association (WSTA) advarer om, at en Brexit no deal vil medføre en masse ekstra administrativt arbejde for vinimportørerne i Storbritannien. Alene omkostningen ved håndteringen af diverse formularer i forbindelse med import af vin forventes at give en merudgift på 620 millioner kr. til vinimportørerne. Når dertil kommer, at vinafgiften i Storbritannien er steget, der er stigende inflation, så er der udsigt til at forbrugerne står over for en markant prisstigning på vin.

Vin, der kommer ind i EU fra tredjelande, skal ledsages af en formular VI-1. En Brexit no deal vil ifølge WSTA betyde, at der i det administrative system, skal behandles 500.000 ekstra formularer, som alle skal være ledsaget af en laboratorietest for, at man kan opretholde den nuværende forsyning af vin fra EU.

Dertil kommer, at samme formular skal udfyldes, når vin forlader Storbritannien, hvilket anslås at vil medføre yderligere 150.000 formularer, som skal behandles i det administrative system. Det vil belaste Storbritanniens vineksport, som er den 6. mest betydende branche i relation til eksport af føde- og drikkevarer.

Som medlem af EU har Storbritannien i dag adgang til EMCS (Excise Movement and Control System). Et system der skal bruges, når man køber eller sælger vin, øl, spiritus, tobak eller visse mineralolieprodukter uden afgift (afgiftssuspension) fra et EU-land til et andet EU-land. EMCS gør det muligt at sende vin på tværs af EU uden, at der skal udfyldes flere papirer eller gennemføres flere kontroller.

En Brexit no deal vil medføre at Storbritannien mister sin adgang til EMCS. En gene der ikke kun Storbritanniens vinbranche, men også de europæiske vinproducenter vil lide under det. De skal nu til at betale gebyr for at udfylde formularer og derudover betale for ekstra laboratorietest for hver sending af vin de sender til Storbritannien, uanset størrelsen af forsendelsen.

WSTA fremhæver, at hver VI-1 formular skal udfyldes i hånden, kontrolleres og stemples før vin fra Europa er tilladt i Storbritannien. Det anslås, at det vil tage 12 fuldtidsansatte vininspektører et helt år at behandle de 500.000 ekstra formularer. I øjeblikket er der i hele Storbritannien ansat 6 vininspektører, ligesom der i ovenstående beregning ikke er taget højde for, at de også har andre opgaver i dag.

Med andre ord, der er lagt op til kaos i tilfælde af et Brexit no deal. I Storbritannien har hovedparten af de store vinimportører købt stort ind for at undgå problemer med leveringen. Omvendt rækker problemerne videre end bare Storbritannien. Mit bud er, at specielt mindre vinproducenter i EU vil fravælge salg til Storbritannien for at undgå administrativt bøvl.

Vis mere
Annonce

Henrik Koudahl

WINEnews.dk er Henrik Koudahls blog om vin, øl og spiritus. Her skriver jeg om stort og småt indenfor vinens verden. Min passion er primært italiensk vin, men hvorfor gå glip af gode smagsoplevelser ved at begrænse sig?

Andre artikler

Back to top button