NyhederVin

En ny hvidvin har set dagens lys i Ribera del Duero

Branchekomiteen for Ribera del Dueros har netop ændret sine regler for områdets Denominación de Origen (DO) for at give områdets vingårde en mulighed for at fremstille hvidvin under betegnelsen Ribera del Duero DO. Ændringen, som blev endelig vedtaget i sidste uge, gør det nu muligt regionens 315 vinproducenter at fremstille og sælge hvidvin med DO-mærket på flasken. Tidligere var hvidvinene fra Ribera del Duero begrænset til brugen af den lavere klassifikation Castilla y Leon IGP.

For at fremstille en hvidvin under klassifikationen Ribera del Duero DO kræves det, at hvidvinen indeholder mindst 75% af regionens vigtigste hvide drue, Albillo Mayor. Albillo Mayor tegner sig i dag for knap 5% af vinstokkene i Ribera del Duero DO. Det er samtidig en drue der i dag allerede er godkendt til at indgå i områdets røde vine.

Selv om druen Albillo Mayor har historiske rødder i Ribera del Duero, hvor den kan spores helt tilbage til middelalderen, har den ikke indtil videre selv spillet hovedrollen. Hidtil har den indgået som mindre del i andre vine. Hovedsageligt er Albillo Mayo blevet brugt i rosévine, claretes og i rødvine.

I Ribera del Duero er omkring 23.000 ha beplantet vin, heraf udgør vinmarker med Albillo Mayor næsten 500 ha. Selv om Albillo Mayor kun har spillet en sekundær rolle og hovedsageligt har været brugt til at understøtte vine på Tempranillo, så er gennemsnitsalderen på vinmarkerne 50 år.

Albillo Mayor er kendt for at være en vanskelig drue at arbejde med. Den kræver meget pleje og så skal den høstes på det rigtige tidspunkt – hverken for tidligt eller for sent.  Kan man tæmme druen er muligheden for at fremstille en hvidvin af meget høj kvalitet tilsted.

Ud af områdets godt 300 vinproducenter er det kun omkring 30 vinproducenter, som i dag laver hvidvine med Albillo Mayor. Produktionen er i dag begrænset og der er stort set ingen som laver mere end 5.000 flasker årligt.

Vis mere
Annonce

Henrik Koudahl

WINEnews.dk er Henrik Koudahls blog om vin, øl og spiritus. Her skriver jeg om stort og småt indenfor vinens verden. Min passion er primært italiensk vin, men hvorfor gå glip af gode smagsoplevelser ved at begrænse sig?

Andre artikler

Back to top button