ItalienNyhederVin

Gianfranco Soldera, enestående og ikonisk vinproducent er død

Gianfranco Soldera, der er en enestående og ikonisk vinproducent fra Toscana, døde i går af hjertestop, i sin bil tæt på hans vingård Case Basse, i en alder af 82 år.

Med Gianfranco Solderas død er vinverden blevet en stor personlighed mindre. Det stod ikke skrevet i stjernerne, at GianFranco Soldera og hans vingård Case Basse skulle blive en af de mest betydende i Montalcino, da han tilbage i 1960’erne var forsikringsmægler i Milano.

At lave vin var dog ikke helt ukendt i hans familie. Hans bedstefar havde lavet vin nær Trevisio, hvor Gianfranco Soldera selv er født, og der var også vinproducenter på hans mors families side. Efter at have tjent penge nok til at købe en vingård, begyndte Gianfranco Soldera at søge efter det perfekte sted, hvor han selv kunne fremstille vin i verdensklasse.

At finde en vingård førte ham først til både Piemonte og Veneto før han endelig fandt en forladt ejendom i Toscana ved byen Montalcino. Overbevist om jordens potentiale købte Gianfranco Soldera ejendommen. Han startede fra bunden og plantede kun Sangiovese på sine vinmarker. Gennem årene udviklede han sine marker og vin ud fra en filosofi om minimal intervention, ingen temperaturkontrol, ingen tilsættelse af gær, lang maceration mv.

Selvom vingården omtales som Case Basse, omfatter den to vinmarker Case Basse og Intistiesti, hvor Case Basse faktisk er den mindste af de to. Vinmarkerne ligger på den sydlige side af Montalcino. Der er cirka 400 meter mellem de marker. Case Basse er på 2 ha og blev beplantet i 1972. Intistiesti er på 4 ha og blev beplantet i 1973. Vinmarker som Gianfranco Soldera behandlede efter biodynamiske principper.

I de senere år har der i Montalcino været flere diskussioner om muligheden for at bruge andre druesorter end Sangiovese, som der i dag skal bruges 100 %, til Brunello og Rosso di Montalcino. Gianfranco Soldera har som få andre kæmpet indædt for, at det fortsat kun skal kunne bruges Sangiovese.

I 2013 forlod Gianfranco Soldera Brunello-konsortiet og afstod i den forbindelse for at skrive Brunello eller Brunello Reserva på sine vinetiketter. I stedet står der nu ”100% Sangiovese”, som en manifestation af hans store støtte til brugen af Sangiovese.

Æret være hans minde!

Dette indlæg er først blevet bragt på italianwineclub.dk

Vis mere
Annonce

Henrik Koudahl

WINEnews.dk er Henrik Koudahls blog om vin, øl og spiritus. Her skriver jeg om stort og småt indenfor vinens verden. Min passion er primært italiensk vin, men hvorfor gå glip af gode smagsoplevelser ved at begrænse sig?

Andre artikler

Back to top button