Øl

Humlehaverne skal tilbage på danmarkskortet

Karl Christian Gubi Schmidt er en mand med en vision: ”Lad os gøre Danmark til et humleproducerende land.” Det er 140 år siden, der sidst er udgivet en bog om humledyrkning i Danmark. Det har Karl Christian Gubi Schmidt nu gjort noget ved.

I H.C. Andersens gamle sang ”I Danmark er jeg født” nævnes humlehaven på lige fod med æblegården. Men i dag skal man kigge langt efter en dansk humlehave. Og det til trods for, at humle er en vigtig del af en af Danmarks store eksportvarer: øl.

Synet af sydtyske humlemarker gjorde i 2008 så stort et indtryk på Karl Christian Gubi Schmidt, at han talte så meget om det, at hans kone forærede ham tre humleplanter. Startskuddet til en lille humlehave, der siden er vokset – og fået nye sorter, der rent faktisk kan anvendes til ølbrygning. For ja, hvis han skal være helt ærlig, så var de første øl, der blev brygget på hans humle ikke værd at drikke.

Karl Christian Gubi Schmidt er dog undskyldt, for han har lært alt om humle og humledyrkning fra bunden. Det seneste, der er udgivet om humledyrkning i Danmark, udkom i 1873 og er på kun 15 sider. Men det stoppede ikke Karl Christian Gubi Schmidt, der efterhånden har fået styr på planten og dens egenskaber. Og fået så stor en produktion af humle i gang, at både hans bror og Indslev Bryggeri har kunnet brygge gode øl på humle fra Vestfyn.

I bogen: ”Håndbryggerens bog om humle” deler han ud af sin store passion og viden om humledyrkningen. Han fortæller om sorterne og deres egenskaber. Om kunsten at anlægge en humlehave og årets gang i den. Så nu kan alle danske håndbryggere og mikrobryggerier komme i gang med at dyrker deres egen humle og dermed gøre brygget endnu mere lokalt og personligt. Der skal ikke mange planter til at dække et almindeligt husbehov. Og har man lyst til at dyrke humle uden at lave øl, så giver Karl Christian Gubi Schmidt også gode råd til, hvordan man ellers kan anvende sin humle.

Om Håndbryggerens bog om humle

Forfatter: Karl Christian Gubi Schmidt
ISBN: 9788740652444
Indbinding: Hardback
Sider: 148 sider
Udgivelsesdato: 6. marts 2019
Sprog: Dansk

Håndbryggerens bog om humle kan eksempelvis købes hos Bogreolen.dk, Bog & idé og Saxo.com.

Vis mere
Annonce

Henrik Koudahl

WINEnews.dk er Henrik Koudahls blog om vin, øl og spiritus. Her skriver jeg om stort og småt indenfor vinens verden. Min passion er primært italiensk vin, men hvorfor gå glip af gode smagsoplevelser ved at begrænse sig?
Back to top button