Nyheder

Italienske vinbønder hjælper i kampen mod AIDS i Afrika

At skåle på hinandens gode helbred har altid været en både populær og udbredt skål mellem mennesker. Det er normalt en gestus, der er mere venlig end skal tages bogstavelig. I Italien kan man imidlertid nu tage udtrykket ganske bogstaveligt.

En lang række italienske vinproducenter, der alle er kendt for deres høje kvalitet, sælger nu nogle af deres bedste vine påført særlige røde mærker, med det formål at rejse penge for at støttte kampen mod AIDS i Afrika.

Det lille røde mærke er nu sat på omkring 2 millioner flasker, der hver er blevet forsynet med med ordene ”Wine For Life”. For hver solgt flaske vin går 50 cents (ca. 3,75 kr.) til at købe AIDS-vaccine til mennesker i afrika.

120 vinproducenter er nu en del af ordningen i Italien. En af disse er Luca Sanjust, som er ejer af den toscanske vingård Petrolo. Petrolo er en mellemstor vingård, der producerer omkring 70.000 flasker vin om året. Så når hver flaske giver 3,75 kr. i støtte, bidrager Luca Sanjust med cirka 262.000 kr. om året til ordningen.

For Luca Sanjust er det at deltage i “Wine For Life” ikke et spørgsmål om forretning men et spørgsmål om liv. Luca Sanjust fortæller, at for vinproducenterne er vin helligt. Livet er helligt. “Det handler om at tage den kærlighed, vi modtager fra naturen i form af vin, og give det tilbage til jorden, i form af at hjælpe vores trængende brødre og søstre i Afrika”.

Denne næsten religiøse begrundelse for at støtte velgørenhedsprojektet deles af mange ad de andre 120 vinproducenter, der nu er en del af ”Wine For Life”-programmet.

Selve idéen til ”Wine For Life” kommer ikke fra vinproducenterne, men fra organisationen Sant’Egidio i Rom. Sant’Egidio blev grundlagt af studerende i 1968, og har siden udviklet sig til en organisation med unik blanding af kristen næstekærlighed, social hjælpeorganisation og diplomatiske evner.

I sin lange historie, har Sant’Egidio gjort alt lige fra at servere julefrokoster for hjemløse, til at fungere som mægler i Mozambique’s borgerkrig, og var stærkt medvirkende til, at der i 1992 blev indgået en fredsaftale mellem de stridende parter i Rom.

Mario Marrazitti, der er leder af Sant’Egidio og idémanden bag “Wine For Life”, fortæller: “Vi tror, at omkring 20.000 børn og 2.000 voksne er blevet reddet ved at få medicin betalt af ”Wine For Life””.

Succesen med ”Wine For Life” har været så stor, at Sant’Egidio nu arbejder på at udvide ordningen ved at indgå et samarbejde med nogle af de store italienske supermarkedskæder. Tanken er, at der skal oprettes særlige hjørner i butikkerne, hvor kunderne kan købe en bredere vifte af produkter med røde støttemærker på.

Et spændende italiensk projekt som vi ved en senere lejlighed vil følge op på. At drikke vin er for mange en af livets glæder og ved at drikke vin fra en af de 120 producenter kan du nu være med til at redde liv i Afrika.

Vis mere
Annonce

Henrik Koudahl

WINEnews.dk er Henrik Koudahls blog om vin, øl og spiritus. Her skriver jeg om stort og småt indenfor vinens verden. Min passion er primært italiensk vin, men hvorfor gå glip af gode smagsoplevelser ved at begrænse sig?

Andre artikler

Back to top button