Nyheder

Økologisk vin på abonnement i fremdrift

Mens danskerne generelt ligger håbløst efter vores svenske naboer, når det kommer til økologisk vin, melder sjællandsk vinhandler om stor stigning blandt vinabonnenter, der vælger økologisk.

I Danmark er vi verdensmestre i salget af økologiske fødevarer, men også salget af drikkevarer med økomærket er steget. Økologisk dyrket vin er steget med cirka 22 procent mellem 2019 og 2020, og samtidig er mængden af økologisk produceret vin i vækst med flere vinbønder fra yngre generationer, der prioriterer de sprøjtefri marker og vine.

– Den økologiske vin har taget kæmpeskridt på kort tid, og er nu en seriøs udfordrer til den konventionelle vinproduktion, siger Kenth Poulsen, vinekspert og indehaver af vinklubben VinoVenue, der sælger specialudvalgte vine på abonnement, i en pressemeddelelse.

I dag er særligt Frankrig og Spanien langt fremme med omlægning til økologisk vinproduktion. I løbet af 2019 kom der 12 procent flere økocertificerede producenter. I den populære franske vinregion Alsace steg antallet med 24 procent, og i dag har de mere end 446 økologiske certificerede vinproducenter i området. Det skyldes ikke mindst, at Alsace er præget af små, private producenter med direkte salg til forbrugerne.

Abonnent til døden os skiller

Førhen undlod VinoVenue at fortælle medlemmerne, når en vin var økologisk, for så ville de ikke købe grundet dårlige erfaringer. Men der skete et skred i udviklingen, og forbrugerne begyndte at åbne øjnene for de økologiske vine.

– I 2020 var tiden moden til at til officielt at introducere økologiske vine til abonnementsordningen, og medlemmerne var vilde med det. Vores abonnenter er loyale, for de kan godt smage, at kvaliteten følger med. Vores kunder er der, ”til døden os skiller,” fortæller Kenth Poulsen, der er i fuld gang med omstillingen. I dag er de oppe på knapt 1.000 abonnenter, hvilket er en stigning på 15 procent siden de begyndte at fokusere på de økologiske vine.

VinoVenue satser på at være overgået til 100 procent økologiske vine i abonnementsordningen i 2023.

Økologisk vin på himmelflugt

Klima- og kvalitetsbevidste forbrugere har været med til at styrke omlægningen til den økologiske vinproduktion globalt. En produktion, som i 2012 havde et afkast på 349 millioner flasker vin, og som ifølge vin- og spiritusanalyseinstituttet IWSR forventes at stige til over en milliard solgte økologiske flasker på verdensplan i 2022.

– Pandemien har gjort os forbrugere langt mere fokuserede på sundhed, velvære og bæredygtighed, når det kommer til vores alkoholindtag. Men også et øget fokus på ingredienser, selvkærlighed og miljøet spiller en stigende rolle, når vi vælger drikkevarer, siger Humphrey Serjaentson, der er chefresearcher i Vesteuropa for IWSR.

Betegnelsen ’økologisk vin’ blev først vedtaget i 2012. Inden da måtte producenterne kun benytte betegnelsen “Vin produceret på økologiske druer,” som vinene havde heddet siden 1991. Vedholdende lobbyarbejde fik forsimplet udtrykket, så avlerne i dag kan benytte den enklere betegnelse, økologisk vin.

Vis mere
Annonce

Henrik Koudahl

WINEnews.dk er Henrik Koudahls blog om vin, øl og spiritus. Her skriver jeg om stort og småt indenfor vinens verden. Min passion er primært italiensk vin, men hvorfor gå glip af gode smagsoplevelser ved at begrænse sig?

Andre artikler

Back to top button