ArtiklerNyhederVin

Riesling, tillykke med fødselsdagen

I dag, den 13. marts, fejrer Tysklands vigtigste og mest udbredte druesort Riesling sin fødselsdag. Det er en 584-års fødselsdag, der fejres – og det selv om fødselsdagsbarnet formentlig er meget ældre. Dagen, den 13. marts, er valgt, fordi det er på denne dag i 1435, at Riesling for første gang findes omtalt i et dokument.

Rieslings oprindelse står hen i det uvisse, men det antages i dag, at druen har sin oprindelse i Tyskland. Som nævnt ovenfor er druen første gang omtalt i 1435. Sidenhen er Riesling fundet omtalt i skrifter fra 1463 og siden i 1511.  Der kom for alvor gang i udbredelsen af Riesling som ”Tysklands drue” i starten af 1700-tallet og siden er det gået stærkt med druens udbredelse.

Selvom Riesling i dag udgør næsten 25% af de tyske vinmarker svarerende til et areal på knap 24.000 hektar og til omkring 45% af al Riesling i hele verden, har Riesling haft sine op- og nedture. I begyndelsen af det 20. århundrede begyndte tyske vinbønder at eksperimentere med andre druesorter, hvor druer som f.eks. Silvaner blev plantet på bekostning af Riesling.

Os der husker 1960’erne og frem til 1980’erne mindes måske den forfærdelige Liebfraumilch og Blue Nun, som var periodens store hit når det drejede sig om tysk vin. Der var tale om meget søde vine, som var skabt til eksport og selv om der blev solgt millionvis af flasker verden over af Liebfraumilch og Blue Nun, var disse vine stort set ukendte for tyskerne selv. De fortsatte med at lave og drikke kvalitetsvine. Desværre for tysk vin blev de søde vine synonymt med tyske vine internationalt.

Heldigvis er udviklingen vendt i dag og Tyskalnd har genvundet sit ry som et land, der producerer vine af høj kvalitet. Specielt Riesling fra områderne omkring Mosel og Rheingau er i dag anerkendte for deres vine over hele verden.

Fødselsdagen fejres verden over med arrangementer, hvor Riesling er i fokus. I Danmark må du vente til perioden fra den 17. – 26. maj, hvor rieslingfeberen raser over hele landet. Det er en uge sættes der fokus på de sprøde og lette tyske vine. Det sker i samarbejde med importører af tysk vin, vinbutikker, restauranter, vinbarer og supermarkeder. Det er og så i denne uge, at der afholdes Tysk Vinfestival i Pressen, Politikens Hus i København.

Vis mere
Annonce

Henrik Koudahl

WINEnews.dk er Henrik Koudahls blog om vin, øl og spiritus. Her skriver jeg om stort og småt indenfor vinens verden. Min passion er primært italiensk vin, men hvorfor gå glip af gode smagsoplevelser ved at begrænse sig?

Andre artikler

Back to top button