Nyheder

Mild vinter giver svære betingelser for Eiswein

En mild vinter har udfordret de tyske producenter af Eiswein. 2019 er den første årgang i Tyskland, hvor der kun er produceret en enkelt Eiswein – og det med en yderst begrænset høst på under 100 liter. Det var vingården Zimmerle fra Remstal i Württemberg, der den 3. marts 2020 kunne fortælle, at de den 22. januar havde høstet Rieslingdruer til Eiswein ved minus 8 grader.

Betingelserne for at lave Eiswein i Tyskland har ikke været optimale i de senere år. F.eks. var der ved årgang 2017 kun 7 vinproducenter, der kunne fremstille Eiswein. Før dette var vinteren 2014/15 så mild, at det er svært at finde en Eiswein fra 2014, ligesom der året før kun var 8 vinproducenter som kunne laveEiswein og det i ganske små mængder.

En anden udfordring i forbindelse med fremstillingen af Eiswein er, at tidspunktet for at høste druerne har flyttet sig senere og senere ind i januar og februar måned, mens druerne på omvendt har en tendens til at modnes tidligere og tidligere. Det betyder, at den periode hvor druerne skal overleve i en sund tilstand indtil det blive koldt nok til at høste dem bliver længere.

I år med lavt udbytte er det ikke alene kvaliteten af druerne men også mængden af druer, der påvirker vinproducenternes vilje til at lave Eiswein. Nogen foretrækker at høste druerne tidligere fremfor at vente på en dag med minus 7 grader, som måske ikke kommer.

Ser man tilbage på det seneste årti, så var det gode år for Eiswein i 2012 og 2015, hvor størstedelen af vinene blev høstet ved temperaturer på under minus 10 grader. Hvis de lune vintre fortsætter så vil tysk Eiswein blive en endnu større kuriositet end den allerede er. Når alt kommer til alt, er høstmængden for Eiswein normalt kun ca. 500 liter per hektar.

Eiswein spiller en vigtig rolle i forhold til vinproducenternes omdømme, ligesom Eiswein er meget værdsat internationalt. Det er en vintype som ofte klare sig godt og scorer høje ratings i vinkonkurrencer, ligesom Eiswein ofte opnår høje hammerslag på auktioner.

Eiswein sælges internationalt primært til Japan og Kina samt de skandinaviske lande og USA. På grund af den lille produktion udgør Eiswein mindre end 0,1% af den samlede tyske vinproduktion.

Vis mere
Annonce

Henrik Koudahl

WINEnews.dk er Henrik Koudahls blog om vin, øl og spiritus. Her skriver jeg om stort og småt indenfor vinens verden. Min passion er primært italiensk vin, men hvorfor gå glip af gode smagsoplevelser ved at begrænse sig?

Andre artikler

Back to top button