ArtiklerSpiritus

Det vestjyske spiritusbælte

Som Nordsjælland er kendt for sit whiskybælte, er der basis for, at Ringkøbing-Skjern kan blive kendt som det vestjyske spiritusbælte. I hvert fald hvis man kigger på antallet af spiritusproducenter i kommunen. Inden for et område på ganske få kilometer finder man således destillerierne Stauning Whisky, Lowland Denmark (snaps), West Coast Gin og Knaplund Destilleri (whiskey og gin)

Samme dag, som TV Midtvest bragte ovenstående indslag om det vestjyske spiritusbælte, havde jeg lige læst en artikel om, at der i England i det forgangne år i gennemsnit var blevet givet 2 nye tilladelser om ugen alene til produktion af gin. Den store interesse for selv at fremstille spiritus er heller ikke gået Danmark forbi.

Den store interesse for det nordiske køkken ude i verden har i høj grad smittet af på de små danske destillerier. Der er sket en markant stigning i antallet af danske destillerier i de sidste par år. Destillerier der er kendetegnet ved hovedsageligt at have en nicheproduktion med fokus på whisky, rom og gin og i mindre omfang også snaps og brændevin.

Samtidig ses der både en stigende interesse og efterspørgsel efter danskproduceret spiritus. Nok er efterspørgslen efter spiritus dalet i Danmark når der måles på volumen, til gengæld er efterspørgslen efter kvalitet stigende. Når det kommer til kvalitet er Danmark helt fremme i skoene, hvilket ikke mindst understøttes af, at flere danske destillerier og spiritusproducenter har fået internationale medaljer for deres fortolkninger af blandt andet whisky, gin, rom og brændevin.

Der er ingen tvivl om de fire destillerier er en gevinst for Ringkøbing-Skjern. Dels er interessen for turisme og oplevelsesøkonomi stærkt stigende i disse år. Et destilleri behøver ikke bare at være et spørgsmål om at producere spiritus. Det drejer sig i høj grad også om at sælge oplevelser til ens besøgende. Et besøg på de fire ovennævnte destilleriers hjemmesider viser da også, at enkelte af dem i høj grad har fokus på oplevelsesøkonomien, som en del af konceptet, hvor andre umiddelbart virker, som om fokus alene er på produktionen.

En anden positiv effekt for Ringkøbing-Skjern er, at i takt med at destillerierne vokser, vil de også gradvist få behov for at ansætte flere medarbejdere, og dermed være med til at styrke lokalsamfundet økonomisk.

En af de udfordringer, som jeg ser ligger lige for, er at få øget kendskabet til de enkelte producenter både over for turister og i forhold til danskerne. Eksempelvis er mine ferier til Danmark af flere omgange gået til et område ganske tæt på Ringkøbing-Skjern – og sandt at sige har jeg aldrig selv stødt på de fire destilleriers navne i min søgen efter oplevelser indenfor fødevareområdet.

Vis mere
Annonce

Henrik Koudahl

WINEnews.dk er Henrik Koudahls blog om vin, øl og spiritus. Her skriver jeg om stort og småt indenfor vinens verden. Min passion er primært italiensk vin, men hvorfor gå glip af gode smagsoplevelser ved at begrænse sig?

Andre artikler

Back to top button