ArtiklerVin

Finger Lakes – den bedste vinregion i USA

5 timers kørsel udenfor New York City ligger den mest spændende vinregion på den amerikanske østkyst, Finger Lakes. Finger Lakes, der er kendt for sin koldklima-vine, trækker mange vininteresserede turister til hvert år, og med kåringen som USA’s bedste vinregion vil interessen næppe falde fremover.

Kåringen som USA’s bedste vinregion skete på baggrund af en afstemning blandt læserne af USA Today 10Best. Et panel af vineksperter og redaktionen på af USA Today 10Best havde nomineret 20 amerikanske vinregioner, som avisens læsere så kunne stemme på.

Resultatet af afstemningen blev:

  1. Finger Lakes, New York
  2. Lodi, Californien
  3. Leelanau Peninsula, Michigan
  4. Santa Barbara County, Californien
  5. Walla Walla Valley, Washington
  6. Texas Hill Country, Texas
  7. Grand Valley, Colorado
  8. El Dorado, Californien
  9. Willamette Valley, Oregon
  10. Yadkin Valley, North Carolina

Finger Lakes ligger i hjertet af delstaten New York, syd for Lake Ontario. Området har fået sit navn efter de 11 søer som ligger parallelt i en nord-syd orientering. Landskabet ved Finger Lakes blev skabt under sidste istid, hvor gletsjerene på deres vej gennem landskabet efterlod lange dybe fure.

Området omkring Finger Lakes har et klima, som gør området ideelt til vinavl. Jordbundsforholdene er ideelle og den varme som søerne opfanger selv om vinteren, er i stand til at holde frosten nede. For at få optimalt udbytte af soltimerne ligger de fleste vinmarker på de stejle skråninger ned mod søerne Keuka Lake, Cayuga Lake og Seneca Lake.

Vinene fra Finger Lakes er kendetegnet ved, at druerne er dyrket i et område, hvor der er meget sol i dagtimerne, men hvor temperaturen falder drastisk om natten. Solen sikrer det nødvendige sukkerindhold i druerne, mens nattens kølighed tilfører druerne syre og rygrad. Samtidig betyder de klimatiske forhold en længere modningstid, som er med til at udvikle druernes aromastoffer.

Uagtet at Finger Lakes har en lang og historisk tradition for vinproduktion, så var det først i 1960’erne, at der for alvor skete et løft i kvaliteten af vinene. Området var mest kendt for at producere ligegyldige bordvine på de amerikanske druer Concord and Catawba. Det ændrede sig, da Dr. Konstantin Frank – en immigrant fra Ukraine – begyndte at dyrke Riesling i Finger Lakes. Den udvikling som Dr. Konstantin Frank satte i gang, har i dag gjort Finger Lakes til en af de største Riesling regioner i verden.

Riesling har nu aldrig haft den store plads i mit hjerte, men et besøg i Finger Lakes har ændret på dette. Da Dr. Konstantin Frank lagde grunden til det Finger Lakes, som vi kender i dag, vardet naturligt at starte vores besøg på hans vingård.

Det var samtidig mit første besøg på en amerikansk vingård. En noget anden oplevelse når man er vant til de italienske vingårde, hvor familien heller end gerne viser vinkælder og vinmarker frem. Her var der virkelig fokus på salgslokalet – og kun salgslokalet. Der var ikke mulighed for at se fremstillingen af vinen. Det viste sig så at være gældende på alle de tre vingårde jeg besøgte i Finger Lakes.

Dr. Konstantin Frank bliver i dag ledet af Frederick Frank (3. generation), som gav en god introduktion til deres vine med fokus på Riesling. Her bemærker man hurtigt, at Riesling, i modsætning til folkelig tro, ikke altid er sød. Ja, der er nogle stilarter af Riesling, der kan have en god mængde restsukker men langt størstedelen af vinene af høj kvalitet er tørre, forfriskende og meget behagelige.

Af de østeuropæiske druer, som Dr. Konstantin Frank bruger fandt jeg specielt Rkatsiteli spændende. Rkatsiteli er en gammel drue fra Georgien. Udover at producere store Riesling var Dr. Konstantin Frank vingård en af de første til at lave mousserende vin i Finger Lakes.

Tæt på Dr. Konstantin Frank finder du Heron Hill, som blandt andet fremstiller 6 forskellige Rieslinge, som alle er af høj kvalitet. Heron Hill startede med selv at producere egne vine i 1977. Hidtil havde Heron Hill solgt sine druer. Er muligheden der så prøv Ingle Vineyard Riesling Icewine. Det er verdensklasse – hvad desværre også afspejler sig i prisen.

Med danske øjne så er et besøg hos Ravines Wine Cellars interessant. Ravines Wine Cellars ejes af Morten og Lisa Hallgren. Morten Hallgren er dansk, men har boet en stor del af sit liv i Provence, hvor hans forældre producerede vin. Efter nogle år, hvor Morten Halgren arbejdede på forskellige franske vingårde endte han i USA. Her blev han tilbudt hos Dr. Konstantin Frank, som deres chefønolog. Dette job bestred han i 6 år for så selv at starte egen vinproduktion.

Vinene fra Ravines Wine Cellars er i høj grad præget af Morten Hallgrens tid i Frankrig. Her det også Riesling, som spiller hovedrollen i hans relativt store sortiment. Således har Morten Hallgren flere gange optrådt på Wine Spectators Top 100 over årets bedste vinproducenter.

Nedenfor et oversigtskort over omtalte vingårde:

Vis mere
Annonce

Henrik Koudahl

WINEnews.dk er Henrik Koudahls blog om vin, øl og spiritus. Her skriver jeg om stort og småt indenfor vinens verden. Min passion er primært italiensk vin, men hvorfor gå glip af gode smagsoplevelser ved at begrænse sig?

Andre artikler

Back to top button