Flere restauranter tillader, at du selv medbringer din egen vin mod, at der betales ”proppenge”, som kompensation for restaurationens manglende fortjeneste på vin. Proppenge kan afregnes på flere forskellige måder, f.eks. som et fast beløb per medbragt flaske. Det er altid en god ide at sikre sig på forhånd hvordan den enkelte restaurant forholder sig til, at du selv medbringer din egen vin. Gør du ikke det, så risikerer du at få sig en ubehagelig overraskelse, når regningen skal betales, som den schweiziske mand nedenfor.
Ifølge the drinks business blev en schweizisk vinopkøber, der selv medbragte 8 flasker vin, på en restaurant i Melbourne, opkrævet ikke mindre end 39.000 kr. (8.000 AUD) i proppenge. Det er vel og mærke for en vin, der kostede små 1.000 kr. flasken.
Ifølge artiklen havde den schweiziske mand forsøgt at kontakte restauranten tre gange forinden for at få bekræftet, om han kunne medbringe sin egen vin, og hvad der i givet fald skulle betales i proppenge. Det er let at være bagklog, men skulle han som sidste udvej, ikke have spurgt inden flaskerne blev åbnet på restauranten?
Har vi ikke alle oplevet restauranter med fantastisk god mad, fin service og så et kedeligt vinkort? Ville det ikke være rart her, at kunne have medbragt en vin hjemmefra, som du selv kan lide fremfor, at skulle vælge mellem vine, som du reelt ikke vil have?
Først og fremmest skal vi huske, at restauranter er afhængige af deres fortjeneste på salg af vin. Det er ikke unormalt, at omsætningen på restauranter for 40-50% procents vedkommende stammer fra salg af vin og spiritus. Selv mange Michelin-restauranter, der er kendt for deres vine, ville nok have røde tal på bundlinjen, hvis det ikke var for deres vinmenuer. Når vi vil tage vores egen vin med, betyder det, at vi forringer restaurationens mulighed for at tjene penge.
Overvejer du at medbringe din egen vin, så start med at gennemse restaurantens vinkort. Det kan du ofte gøre online. Hvis restauranten har den samme flaske vin på vinkortet, som du ønsker at medbringe, så er det en ”no go”. Omvendt hvis restaurantens tilbyder en årgang 2015 og du vil medbringe en årgang 1998, så er der ikke tale om den samme vin.
Er du i tvivl om du selv må medbringe vin så ring til restauranten forinden og spørg hvad deres politik er, for så vidt angår det at medbringe sin egen vin. Normalt vil restauranten gladeligt informerer dig om praksis, og herunder også hvordan eventuelle proppenge beregnes.
Når du ankommer til restauranten med dine egne flasker, så overlad dem til vintjeneren. Vintjeneren vil sørge for at vinen åbnes, iltes, sørge for glas mv. – ja faktisk yde en service, som om du har købt vinen på restauranten. Det er det som du har betaler proppenge for.
Har du taget en speciel flaske med i byen kan et trick være at tilbyde vintjeneren at smage vinen. De er vinnørder og vil hellere end gerne smage nye og ikke mindst specielle vine. Giver du vintjeneren en god oplevelse, så er det ikke første gang, at proppengene på magisk vis er forsvundet fra regningen.
Man skal ikke være bange for at tage sine egne flasker vin med til en restaurant. Det drejer sig om at gøre sit forarbejde, at respekterer restauranten og dens betingelser – og så bare ellers nyde på vin og mad.