Le Beaujolais Nouveau est arrivé!
I dag er det den tredje torsdag i november, og dermed er det også dagen, hvor årets Beaujolais Nouveau frigives. Mere end 54 millioner flasker Beaujolais Nouveau bliver i dag sendt på markedet. Af disse forventes næsten halvdelen af produktionen at gå til eksport, hvor nogle af de største aftagere er lande som Japan, USA og Tyskland.
Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Lyder også det glade budskab i København i dag. Om end i en noget mere afdæmpet form end i de glade 80’ere, hvor hypen omkring Beaujolais Nouveau toppede i Danmark med hæsblæsende konkurrencer om, hvem der først kunne få den nye vin frem til forbrugerne, efter vinen ved midnatstid var blevet frigivet.
Den længste danske tradition omkring Beaujolais Nouveau knytter sig til Gråbrødre Torv i København, hvor Bøf & Ost for 41. år i træk gratis skænker 1001 glas Beaujolais Nouveau op og serverer varme ristede kastanjer til. Den franske fest begynder også i år kl. 17.00.
Traditionen med at lave en tidlig vin kan følges tilbage til 1800-tallet, hvor vinbønderne lavede en ”vin de l’année” for at fejre afslutningen på årets vinhøst. Det var indtil 2. verdenskrig en vin, der stort set kun blev solgt og drukket lokalt. Da Beaujolais AOC blev etableret i 1937, betød det, at Beaujolais vin først måtte sælges efter den 15. december i høståret. Reglerne blev lempet i 1951 således, at de vine som nu var kendt, som Beaujolais Nouveau måtte frigives den 15. november i høståret.
Hvad der startede som en markedsføringsgimmick med et par vinproducenter, der så muligheden for at få solgt en masse af deres mere ordinære vine med en god fortjeneste, og samtidig kunne de forbedre deres likviditet, har nu udviklet sig til en verdensomspændende begivenhed. Hvad der startede som et kapløb om at få transporteret de første flasker af den nye årgang til Paris havde i 1970’erne udviklet sig til en stor national begivenhed i Frankrig. Siden spredte traditionen sig i 1980’erne i Europa og siden til Asien. I 1985 blev datoen for frigivelsen af Beaujolais Nouveau ændret til tredje torsdag i november. Igen var det markedsføringen der var det styrende for valg af en torsdag. Det gav lang bedre muligheder i forhold til markedsføringen hen over en weekend.
Hvad er Beaujolais Nouveau så for en vin og hvad er det, der gør vinen så speciel. Først og fremmest så er vinene fra Beaujolais lavet på druen Gamay, men lovgivningen åbner op for at bruge op til 15% af andre druersorter som f.eks. Chardonnay, Pinot Noir eller Pinot Gris. Dertil kommer at druerne skal være håndplukket. Beaujolais Nouveau er fremstillet efter en metode, der kaldes ”maceration carbonique” (kulsyregæring). Det er en metode, hvor druerne gæres hele i en iltfri tank og hvor der sker en enzymstyret omdannelse af sukker til alkohol i druerne. Når drueskallerne sprænges, trækker man efter ganske få dage vinen fra skallerne.
Resultatet er en vin, der med sin lilla-rosa farve afspejler sin unge alder. Vinen bliver tappet på flaske kun 6-8 uger efter høsten. Produktionsmetoden “maceration carbonique” betyder, at der er meget få tanniner, og vinen er oftest domineret af meget aromatisk frugtkarakter som banan og jordbær. Det er absolut ikke en vin, der er egnet som gemmevin. Det er en vin, som er lavet for at blive drukket her og nu.
Et hurtigt opslag på google viser, at du i dag – udover Gråbrødretorv – blandt andet kan smage Beaujolais Noveau hos:
- Vino Fino i Torvehallerne, Torvehallerne Hal 1 stad E7, 1360 København K.
- Kjær Sommerfelt, Gammel Mønt 4, 1117 København K.
- Vintro, Ravnsborggade 5, 2200 København N.