ArtiklerBøgerVin

Sherry, tapas, skinke af Henrik Oldenburg

Jeg har det nok, som de fleste danskere har det med Sherry. Et nærmest ikke eksisterende forhold. Jeg er aldrig rigtig nået til Spanien i min vinmæssige dannelsesrejse, som er strandet ved italiensk vin. Når jeg har endeligt haft Sherry i huset, har det været for at lave min mors opskrift på sherryfromage eller når middagen har stået på forloren skildpadde – og her det ikke den dyreste flaske Sherry der står for.

Jeg har altid læst Henrik Oldenburgs vinanmeldelser med glæde. Han er meget malerisk i sine beskrivelse af vine. Tro mig – det er ikke let at overbevise en 70+ årig gammel Barbaresco-producent om, at når hans vin ”smager som en saftig voldtægt”, så er det positivt ment.

Tapas og skinke – og i det hele taget små mundhapsere kan jeg forholde mig til, specielt sammen med et glas vin. “Sherry, tapas, skinke”. der udkom i oktober måned 2018 koster normalt 69 kr., og på det netop overståede bogudsalg var den endnu billigere. Med forlagets beskrivelse så røg bogen i indkøbskurven hos boghandleren.

Forlagets beskrivelse

Sherry * Tapas * Skinke handler om drømme på spansk og nydelse på dansk. Bogen fortæller først om Spaniens oversete hedvin sherryen, der smager så ustyrlig godt, men har det så svært for tiden. Tapas kan, hvad sherry ikke kan: erobre en hel verden. Den spanske tradition med små hapsere, der glider ned som tidsfordriv eller appetizere, er blevet en global lidenskab med endeløse muligheder.

Bogen serverer et spændende udvalg af tapas på dansk og sætter sherry til. Den sidste tredjedel handler om verdens fineste skinker, der også er spanske. Det begynder med den glimrende jamón serrano og ender med den formidable bellota 100 procent ibérico, som er den, englene spiser om søndagen. Lutter nydelse – og lutter spansk.

Anmeldelse

Levede Sherry, tapas, skinke så op til forventningerne? Det er en velskrevet ”lille” bog på 144 sider i et format, der ikke er meget større end en Samsung Galaxy S8. Det gjorde bogen i høj grad.

Henrik Oldenburg formår i ”Sherry, tapas, skinke” på en god og spændende måde, at fortælle om Sherryens historie og dens udvikling frem til i dag. I bogen beskrives Sherryens mangfoldighed, der spænder lige fra de tørre Fino og Manzanillo sherryer over den fyldige Oloroso til den søde PX.

Det er ganske fascinerende, hvor stor en forskel der er på farverne fra de helt lyse til den nærmest sorte Sherry. Ligesom den alsidighed hvormed en Sherry kan bruges til. Det er ikke uden grund, at Oldenburg skriver at Sherry kan alt.

Der er naturligvis begrænsninger for, hvor dybt man kommer ned i stoffet, når så stort et emne som Sherrypresses ned i noget nær lommeformat. Som opslagsbog er den vellykket. Her finder du både en oversigt og forklaring på nogle af de svære sherryord, ligesom der er en oversigt over udvalgte sherryhuse og med angivelse af hvor vinen kan købes i Danmark. Hvad enten du selv har lyst til opleve den spanske stemning ,i enten Spanien eller Danmark, indeholder bogen talrige henvisninger til spisesteder med speciale i Tapas.

Hvor kan bogen købes

Sherry, tapas, skinke af Henrik Oldenburg

Velskrevet introduktion til den der vil vide mere Sherry

Henrik Oldenburg formår i ”Sherry, tapas, skinke” på en god og spændende måde, at fortælle om Sherryens historie og dens udvikling frem til i dag. I bogen beskrives Sherryens mangfoldighed.

User Rating: Be the first one !
Vis mere
Annonce

Henrik Koudahl

WINEnews.dk er Henrik Koudahls blog om vin, øl og spiritus. Her skriver jeg om stort og småt indenfor vinens verden. Min passion er primært italiensk vin, men hvorfor gå glip af gode smagsoplevelser ved at begrænse sig?

Andre artikler

Back to top button