Vin

Sommervinene fra Italien og Portugal

Sommeren er kommet, det betyder at de varme solrige dage og lune aftener bliver tilbragt udenfor, og så føles livet meget lettere. Denne sommerfølelse er perfekt til det lette måltid og til en vin, der smager af sol, sydlige himmelstrøg og ferie. Her får du nogle gode råd til hvilke vine der passer bedst til sommerens måltider, og hvad du skal være opmærksom på, når du køber og serverer dem.

Garanteret vinrejseoplevelse

Hvor skal vinrejsen gå hen? Til Italien eller vil du hellere til Portugal? Intet problem. Det er samspillet mellem klima, jordbund, typiske druesorter og lokale vinbønders håndværk der giver vinene fra hvert dyrkningsområde deres unikke smagsprofil. En vin kan tage dig hele vejen ned til et vinområde, til et sted hvor alle regionens duftoplevelser udfolder sig i glasset. For at sikre, at dette altid vil være tilfældet, beskytter EU sine vine med oprindelsesmærker, for eksempel den beskyttede oprindelsesbetegnelse (BOB).

Etiketten garanterer, at vinene er produceret i et bestemt område efter præcist definerede metoder og af typiske druesorter for det pågældende område. Når du køber disse vine med beskyttet oprindelses-garanti, kan du genkende dem enten på det gul-røde stjernelogo eller på de lande specifikke forkortelser for den beskyttede oprindelsesbetegnelse, for eksempel DOC.

Hvidvine – frisk sommerbrise i glasset

Hvidvine er de perfekte sommervine, især når de har den fine friskhed, som man finder i vinene fra regionen Vinho Verde fra det nordvestlige Portugal. Med deres moderate alkoholindhold og fine syrlighed vifter de en let kølig atlantisk brise direkte op af glasset. Ideel til en lun aften på altanen eller terrassen eller som ledsager til lette salater.

I de senere år har Vinho Verde-regionen dog også gjort sig bemærket med mere komplekse hvide. De mange unge vinbønder fremhæver ofte det typiske ved en enkelt druesort, for eksempel Alvarinho, Avesso, Arinto, Loureiro eller Azal. Disse vine er den perfekte ledsager til mange sommerretter, for eksempel lyst kød, grillet fisk eller skaldyr.

På grund af den fine beliggenhed mellem Alperne og Middelhavet har hvidvinene fra Gardasøen også alle forudsætninger for at levere sommerens bedste vine.  Med deres mineralitet og harmoniske syre er vinene fra de to naboregioner Lugana DOC og Custoza DOC et sikkert valg til alle sommerretter, for eksempel lette forretter, tapas eller fisk. Uanset om det er som aperitif eller til mad: sommerhvidvine serveres kølige, helst ved otte til tolv °C.

Rosévine – lyserøde sommerøjeblikke

Roséer er den ultimative sommervin for mange vinelskere – ikke så mærkeligt, for de kombinerer friskheden fra hvidvine med mere krydrede og frugtige noter blå druer. Dette gør dem ikke kun til perfekte vine til at nyde på terrassen, de passer derimod også til mange sommerretter, fisk, pastaretter med tomatsauce og ikke mindst grillede grøntsager. Den optimale drikketemperatur for roséer er 10 til 12 °C.

Med sine typiske citrusnoter er Bardolino Chiaretto DOC fra Gardasøens østlige bred et skoleeksempel på den perfekte rosé. Også i det nordlige Portugal ser vinbønderne lyserødt og så sender de os en kølig sommerfølelse på flaske: Vinho Verde DOC rosé. De mest almindelige druer til rosé Vinho Verde er Espadeiro eller Padeiro. Druer med unik duft og smag af jordbær, hindbær og brombær.

Rødvin – frugtig, frisk og let afkølet

Rødvin om sommeren? Man kan sagtens drikke rødvine om sommeren, dog skal der vælges dem som er lette og frugtige. De er velegnede til blandt andet grillet kød, pizza eller en portion pasta, men også når der skal slappes af på en lun og lys sommeraften. Den italienske rødvin Bardolino DOC passer fortrinligt som sommerrødvin, grundet dens friskhed. Hemmeligheden bag dens friskhed ligger dybt nede i jorden – i aflejringer fra istiderne og morænebakkerne på Gardasøens østlige bred. De er med til at give rødvinene en tydelig mineralitet i smagen. Disse sommervine kan i øvrigt serveres let afkølede. Deres friskhed kommer særligt godt til deres ret ved 14 til 16 °C.

Mousserende vine – sprudlende sommerstemning

En sprudlende sommerstemning har brug for den rigtige vin. Her kommer mousserende Vinho Verde DOC ind i billedet for Portugal har en unik forudsætning for at fremstille højkvalitets mousserende vine. Ved Gardasøen fejrer folk livet med en Garda Spumante DOC.

Mousserende vine er i øvrigt ikke kun gode til at skåle i. De ledsager også måltider – fra forretter og salater til lette kød- og fiskeretter. De drikkes dog altid meget kølige ved seks til otte °C.

Vis mere
Annonce

Malene Koudahl

Kreativ og blogger, ikke god til at sidde stille så har højst sandsynligt gang i mange ting på samme tid, inklusiv at smage på vin. Italienske vine fylder nok mest i repertoiret, men der sniger sig også gerne vine fra andre lande ind – man lærer så længe man lever.

Andre artikler

Back to top button